מוצרים אלו מעבירים את הנעל תהליך של אימפרגנציה – טיפול ההופך חומרים לדוחי מים.
הבחנה בין חומר אטום למים לבין חומר דוחה מים
כאשר מים פוגשים את החומר ממנו עשויות הנעליים (עור, בד, קנווס וכו’), סיבי החומר סופגים מים, וכאשר הסיב רווי – המים והלחות עוברים פנימה לתוך הנעל.
בין סיבי הנעל קיימים רווחים שגם דרכם מים ולחות יכולים לעבור. טיפול אימפרגנציה הופך את סיבי החומר לדוחי מים – כלומר, החומר אינו סופג את המים, אלא למעשה המים מחליקים על גבי החומר.
חשוב להבין שמים ולחות עדיין יכולים לעבור מבעד לרווחים שבין הסיבים. המשמעות היא שהתכשירים הללו אינם הופכים את העור \ הבד לאטומים למים לחלוטין (Waterproof) אלא לדוחי מים (Water Resistant).
תכשירי הווקס והספריי מבצעים 3 פעולות בנעליים
- הופכים את החומר ממנו עשויות הנעליים (עור / בד / קנווס וכו’) לדוחה מים (כפי שהוסבר לעיל). בנוסף, כאשר נעליים סופגות מים הן נוטות להתנפח בעת הייבוש, דבר היוצר לחץ על התפרים בנעל, וזאת הסיבה העיקרית לתפרים פרומים בנעליים. שימוש בתכשיר דוחה מים מונע זאת.
- מגנים על החומר ממנו עשויות הנעליים (עור / בד / קנווס וכו’) מקרינת UV, אשר גורמת לצבע הנעל לדהות לאורך זמן.
- שימוש בתכשיר הווקס לנעלי עור מזין אותן בלחות (כמו קרם לחות שמורחים על הידיים והגוף), ומונע את הסדקים שנוצרים בעור עם הזמן כתוצאה מיובש.
ההבדל בין ווקס לספריי
הווקס הינו תכשיר יעיל מאוד, אך הוא הופך את העור לכהה ומבריק ומשנה את המרקם שלו.
הספריי נוח מאוד לשימוש ויעיל, והוא אינו משנה את צבע הנעל ואת מרקמה.
הספריי מתאים בעיקר לנעלי בד או קנווס, וכן לנעלי עור שהמשתמש אינו מעוניין בשינוי הגוון (לכהה) והמרקם (למבריק) בהן.
הווקס מתאים לנעלי עור בלבד, וכדאי להשתמש בו בעיקר בנעלי עבודה וטיולים, כאשר כדאי לשמור על הנעל במהלך שימוש בתנאים קשים, והמשתמש פחות רגיש לשינויי צבע ומרקם.
אופן השימוש
ספריי – התזה חופשית על כל הנעל (כולל שרוכים)
ווקס – המריחה מתבצעת ידנית – לוקחים מעט ווקס עם האצבע ומורחים על גבי עור הנעליים בתנועות סיבוביות. החום מחיכוך האצבעות עם העור ממיס את הווקס ומחדיר אותו אל תוך העור.
תדירות השימוש
מומלץ לטפל בנעליים אחת לשבועיים, או כאשר ניכר שעור הנעליים יבש. בתנאי גשם או שלג יומיומיים – מומלץ לטפל בכל יום.